Jak se vyrábí párky?

27. ledna 2015 v 19:50 | vitalia.cz |  Potraviny, nápoje, strava
Do výrobny Kosteleckých uzenin vstupujeme od konce, tedy od tzv. čisté části, kde se již hotové výrobky balí (to abychom nekontaminovali čistou část s výrobní). Vám ale mostecký závod představíme pěkně od začátku.

Maso pro celý mostecký závod je nakupováno z českých chovů a zpracováváno v Maso Planá, závodě, který stejně jako Kostelecké uzeniny spadá pod Agrofert. Z tohoto závodu odchází k odběratelům jak masové sekané, tak i pečeně, slanina a párky, jejichž výroba nás zajímala nejvíce. Než jsme se k ní ale dostali, zastavili jsme se v balírně, která překvapila absencí strojů, avšak nadbytkem lidí. V dohledu žádné mašiny, které chrlí jedno balení za druhým, tady je výroba ještě hodně založena na lidské práci. "Například poctivá šunka pro děti je zatím balena ručně, protože strojů, které umí balit psaníčka, ještě moc není. Denně tak naše ženy musí ručně zabalit dvacet tisíc psaníček," popisuje Libuše Holovská, vedoucí výroby, kterou znáte z televizní reklamy, coby dámu nesoucí na tácu vyrobené uzeniny. Balení do psaníček, kdy se uzenina zatavená do folie přeloží na třetiny a přelepí etiketou, není jen nějaká nová paráda, chuť odlišit se, je to i trik, jak prodloužit trvanlivost výrobku. "Světla, která svítí v obchodech, nemusí být vždy k výrobkům šetrná, může jít od nich např. teplo, což některé výrobky špatně snáší a šednou. Někteří výrobci proto balí své výrobky do tvrdých vaniček, jejichž horní plochu přelepují etiketou, aby tak zakryli co největší plochu balení. My jsme zvolili balení výrobků do psaníček, čímž jsme osvětlovanou plochu také zmenšili," vysvětluje Libuše Holovská.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ivo Ivo | E-mail | Web | 2. února 2015 v 13:13 | Reagovat

Jo tak párky jsou mou pravidelnou pochutinou a pokud kupuji balené, tak ty kostelecké s vyšším obsahem masa.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama